24 september 2025

Openingsavond

Op woensdag 24 september 2025 start de Agrarische Schouw traditiegetrouw met de openingsavond. Dit jaar staat de bijeenkomst in ’t Haske in Joure volledig in het teken van het thema:

 

Leidt de strijd om melk ons naar een euro per liter?

 

Onder leiding van dagvoorzitter Sjoerd Hofstee gaan we samen met twee toonaangevende sprekers én het publiek in gesprek over trends in de zuivelmarkt, prijsontwikkelingen en de invloed van wet- en regelgeving op de sector.

 

Datum: woensdag 24 september om 20.00 uur
Toegang: gratis
Locatie: Partycentrum ’t Haske

Openingsavond

20:00
Inloop met koffie & gevulde koek
20:30
Welkomstwoord

Door voorzitter Rutger van de Streek en namens de gemeente wethouder Barbara Gardeniers (CDA).

20:45
Presentatie De Balans Opmaken

Door Richard Scheper.

21:15
Actuele ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelketen

Door Arjan Schimmel.

21:45
Afsluiting

Door dagvoorzitter Sjoerd Hofstee.

Uitgelicht

Sprekers

Sjoerd Hofstee
Sjoerd Hofstee
Journalist en eigenaar van Langs de Melkweg

Sjoerd volgt de ontwikkelingen in de melkveehouderij op de voet en ziet hoe het krappe aanbod aan melk de zuivelmarkt volop in beweging zet. Tijdens de openingsavond leidt hij het gesprek tussen experts en melkveehouders om samen meer inzicht te krijgen in de uitdagingen én kansen van dit moment.

Richard Scheper
Richard Scheper
Trade- & Risk Manager bij Farmel

Als Trade- & Risk Manager bij Farmel houdt Richard zich dagelijks bezig met zuivelmarktontwikkelingen en risicomanagement. In zijn presentatie De Balans Opmaken bespreekt hij de balans in mondiale en regionale markten, prijsverwachtingen en de invloed van toenemende (geopolitieke) onzekerheden op de handel in zuivel.

Arjan Schimmel
Arjan Schimmel
Onafhankelijk voorzitter van ZuivelNL

Arjan gaat in op de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelketen, waar jaarlijks zo’n 14 miljard kilo melk wordt geproduceerd. Door strengere wetgeving, klimaat- en dierenwelzijnseisen, minder koeien en meer stoppende boeren neemt de productie licht af. Hij stelt de vraag: leidt dit tot structureel hogere melkprijzen of zijn er grenzen, zowel nationaal als mondiaal?